Καλώς ήρθατε

Advertise here !

ΣυμβουλέςJoomla :Κάνε την Joomla ιστοσελίδα σου να φορτώνει ταχύτερα

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Συμβουλές για το Joomla

Ωραία! Εφτιαξες μια πολύ όμορφη ιστοσελίδα στο αγαπημένο σου cms, έβαλες και όλα τα απαραίτητα module, plugin αλλά...κάτι δε πάει καλά..Κάτι σου λέει πως η σελίδα σου δεν είναι φτιαγμένη για ανυπόμονους..ούτε και για υπερτασικούς. Φίλοι και γνωστοί κάνουν παράπονα πως το site σου είναι "βαρύ"...Θέλεις να κάνεις κάτι γι΄ αυτό ή σκοπεύεις να προπονήσεις τα pc των επισκεπτών σου στην άρση βαρών;

Ό,τι και αν σκέφτεσαι αν θέλεις οι επισκέπτες σου να συνεχίσουν να έρχονται μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες. Μερικά πράγματα που πρέπει να έχεις πάντα κατά νου όταν σχεδιάζεις το website σου. Προσοχή όμως..πριν από κάθε ενέργειά μας κρατάμε αντιγραφο του κάθε αρχείου που πρόκειται να επεξεργαστούμε.

1. Παίξε με τα  CSS Styles - Προσοχή στα template..To δωρεάν μπορεί να είναι και άριστο. Αλλά ένας έλεγχος δεν βλάπτει. Ελέγξε πάντα το css του  template που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Γενικά προτίμησε template με "καθαρό" css.  Ενας απλός και καθαρός κώδικα CSS μπορεί να δώσει πολύ μεγάλη ώθηση και ταχύτητα σε ένα joomla site,  εννοώ μειωμένα http requests και συνολικό μέγεθος σελίδας.

2. Χρησιμοποίησε όσο το δυνατόν λιγότερες εικόνες γίνεται - Ενα από τα κλειδιά για την κατασκευή μιας γρήγορης ιστοσελίδας είναι οι εικόνες που χρησιμοποιούμε. Σίγουρα οι εικόνες προσθέτουν ομορφιά και πλούτο αλλά μην φτασετε το 70% του μεγέθους του site σας να είναι παχουλές εικόνες. Προσέξτε το τύπο αρχείου της κάθε εικόνας που πρόκειται να "ανεβάσετε". Επιλέξτε τύπους αρχείν εικόνας βελτιστοποιημένους για web. Προτιμήστε την χρήση κώδικα HTML όπου μπορείτε αντί για εικόνες. Τα περισσότερα μεγάλα και σοβαρά site χρησιμοποιούν πολύ λίγες εικόνες για τον "σκελετό" τους.

3. Ενεργοποιήστε την cache του Joomla . Η ενεργοποίηση της μνήμης cache θα βελτιώσει την γενικότερη απόδοση ενός joomla site. Φυσικά κατά την φάση της ανάπτυξης και του σεχδιασμού η ενεργή μνήμη cache δεν βοηθάει όπως επίσης ούτε και η απενεργοποίηση προβολής σφαλμάτων της Php καθώς δεν επιτρέπουν την άμεση επιθεώρηση των αλλαγών σας έυκολα. Δείτε τον τρόπο στο άρθρο Ενεργοποίηση της μνήμης cache στο Joomla.

4. Καθάρισε το Joomla: Απομάκρυνε οποιοδήποτε ανεπιθύμητο πλέον/ άχρηστο component, module  ή plugin που έτυχε να εγκαταστήσεις και δεν χρησιμοποιείς. Εαν βαριέσαι τουλάχιστον σιγουρέψου πως δεν είναι ενεργό. ( Αν δεν είσαι σίγουρος πως γίνεται διάβασε εδώ σχετικά με την Ενεργοποίηση / Απενεργοποίηση πρόσθετων στο Joomla ) Πέρα από αυτό ένας έλεγχος της βάσης δεδομένων για πιθανούς πίνακες που εγκαταστάθηκαν με κάποιο πρόσθετο και έμειναν ακόμα εκεί και μετά την απεγκατάστασή του είναι απαραίτητος. Αυτό γίνεται μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης των βάσεων δεδομένων, συνήθως το phpmyadmin και απαιτεί κάποια σχετική εμπειρία. Ενας γρήγορος οδηγός διαγραφής πινάκων από μια βάση δεδομένων  Myql υπάρχει στο άρθρο Διαγραφη ενός πίνακα σε μια βάση της Mysql. Επίσης με το PhpMyAdmin μπορείτε να κάνετε μια βελτιστοποίηση και συντήρηση της βάσης σας.

5. Gzip και Compression (Συμπίεση ): Η ενεργοποίηση των  προεγκατεστημένων λειτουργιών Gzip και Cache σίγουρα θα επιταχύνει την λειτουργία της ιστοσελίδας σου. Φυσικά υπάρχουν διάφοροι developers που υπόσχονται πως το λογισμικό τους θα απογειώσει την λειτουργία της σελίδας σας όσον αφόρα το θέμα της ταχύτητας. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στην επίσημη σελίδα με τα πρόσθετα για  Joomla σε αυτόν τον σύνδεσμο. Προσοχή όμως δεν κάνουν πάντα αυτό που υπόσχονται. Καλό είναι να διαβάζετε και τις σχετικές αξιολογήσεις πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση κάποιου από αυτα.

6. Ελαχιστοποίηση των αρχείων CSS & JS του template σας: Βελτιστοποιήστε τα αρχεία CSS και javascript του template σας αλλά και του site γενικά. Αφαιρέστε τουλάχιστον τα κενά διαστήματα και τα περιττά σχόλια ( Αν και μειώνει σημαντικά το μέγεθος των αρχείων, μην περιμένετε να ρίξει και το μέγεθος του site στο μισό...είπαμε...Οι εικόνες.....)

Βοηθήματα : Ευτυχώς στο δύσκολο έργο σου υπάρχουν πάντα κάποιοι να σε βοηθήσουν. Παρακάτω παραθέτω μερικά site που μπορούν να μετρήσουν τις επιδόσεις της σελίδας σας δίνοντας λεπτομερείς αναφορές. Αξίζει τον κόπο τουλάχιστον να δοκιμάσετε. Οι ιστοσελίδες είναι στα Αγγλικά :




Σου άρεσε ; Πρότεινέ το ! :

1 σχόλιο:

  1. Σύντομα θα ακολουθήσει και επιπρόσθετο περιεχόμενο που αφορά επιμέρους δεξιότητες σχετιζόμενες με το παραπάνω άρθρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Support : Creating Website | Αρχικό Πρότυπο | Mas Template
Copyright © 2012. TipsForge - Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος
Δημιουργία Προτύπου Κεχλιμπάρης Αθανάσιος Εμπνευσμένο από Creating Website
Με την Υποστήριξη του Blogger
tipsforge.blogspot.com Webutation